HK Mask project & Dr Kenneth Kwong

Een herbruikbaar gezichtsmaskerinitiatief probeert een dringend lokaal probleem aan te pakken door een globale oplossing te bieden: “Het ontwerp moet universeel zijn, dus ik breng het patent niet in rekening. Iedereen kan het sjabloon downloaden en zijn eigen maskers op maat maken,” aldus Dr. Kenneth Kwong, het meesterbrein achter het HK MASK project.

Kwong heeft de HK MASK gecreëerd in een poging om het tekort aan chirurgische maskers in Hong Kong aan te pakken te midden van de dodelijke uitbraak van het coronavirus. Dankzij de steun van een lokale textielwerkplaats werden de herbruikbare maskers op 21 februari gelanceerd.

Het masker bestaat uit 2 lapjes stof waartussen een filter van keukenpapier wordt geplaatst. Kwong zei dat hij het niet erg vindt als andere fabrieken zijn ontwerp in massa produceren: “Niemand mag de gezondheidszorgbedrijven monopoliseren. Iedereen kan zijn maskers aanpassen, zolang ze maar op gezichten passen en de naden goed afsluiten”.

Reinigen & werking

De buitenste stof van de HK MASK kan worden gesteriliseerd door het te koken in 60 tot 90 graden. Het keukenpapier moet iedere 4 uur worden vervangen.

“Er zijn veel herbruikbare gezichtsmaskers met vervangbare filters op de markt, maar ik betwijfel de effectiviteit ervan,” zei Kwong. Tijdens het ontwerpstadium gaven hij en zijn team prioriteit aan het masker strak om de gezichten van de gebruikers te laten passen om ervoor te zorgen dat alle ingeademde lucht door het filter zou gaan: “Je moet elk fijn detail afwegen bij het beoordelen van de effectiviteit ervan,” zei hij.

 

Elastische banden verouderen het snelst en moeten na ongeveer 100 keer gebruik worden vervangen: “anders zal het losraken en ongefilterde lucht via de zijkanten laten binnenkomen,” zei Kwong. “We hebben een masker getest met behulp van luchtdichte stof. Het voelde strak aan, dus het betekende dat het ontwerp werkte en dus veilig het gezicht bedekte.”

Kwong nodigde Engelse en Japanse simultaantolken en buitenlandse media uit voor zijn productlancering: “Ik hoop het idee te exporteren en talent aan te trekken om ons ontwerp te verfijnen. Deze versie moet worden geperfectioneerd en ik sta open voor samenwerking met mensen op het gebied van ideeën”, zei hij.

 

Samenwerking tussen sociale ondernemingen

 

Veertig vrijwilligers van Sew On Studio hebben wekenlang onophoudelijk gewerkt aan elk stadium van de productie, van het ontwerp tot het snijden van de stoffen en het naaien met behulp van machines. “[De studio] benaderde Dr Kwong om samen te werken nadat we zijn Facebook-post zagen”, zei de oprichter van Sew On Studio, Winsome Lok.

Kwong zei dat hij het leuk vond om met de Studio te werken: “Onze gesprekstijd bedroeg niet meer dan een uur. Er was geen enkele aarzeling. We hebben met volle kracht [gewerkt],” zei hij.

 

“Het oorspronkelijke ontwerp was een lang stuk touw, maar het werd later gewijzigd in verschillende kortere delen om misbruik te voorkomen,” schreef Kwong in een Facebook-post over zijn samenwerking met de Studio, die hielp om het ontwerp te verfijnen door rekening te houden met de gebruikersbasis.

“We hebben een netwerk van talent dat bestaat uit oude kleermakerskunstenaars, textiel en afgestudeerde modeontwerpers, en vrijwilligers – zoals huisvrouwen – die goed zijn voor het masterplan van K Kwong,” zei Lok.

 

Is de HK Mask een oplossing voor het maskertekort?

 

Te midden van de virusuitbraak zijn de leveringen van gezichtsmaskers afgenomen. De overheid van Hong Kong zei in een persmededeling afgelopen maandag dat het contraproductief zou zijn om de distributie en de prijzen van maskers te controleren door middel van wetgeving, omdat het probleem over een ontoereikende levering ging.

Het raadslid Sam Cheung van het District van Tuen Mun zei dat de stad met het tekort heeft geworsteld: “Zelfs als ik 40.000 gezichtsmaskers kon bemachtigen, zou dat slechts genoeg zijn voor 20.000 inwoners om in één dag te consumeren,” zei hij bij een bezoek aan de werkplaats van Kwong. “Burgers zijn erg bezorgd over de schaarste van gezichtsmaskers. Zelfs als gemeenteraadsleden hebben we geen exclusieve toegang tot gezichtsmaskers.

De districtsraad van Tuen Mun heeft Hong Kong 1 miljoen dollar toegekend voor de aankoop en distributie van gratis gezichtsmaskers, maar het project is door problemen geteisterd: “Onze orders werden vaak afgewezen. We zijn geconfronteerd met incidenten waarbij zendingen werden gestolen. Er zijn te veel onzekerheden geweest. We posten nooit over gezichtsmaskers totdat we de werkelijke voorraad in handen hebben.

 

In antwoord op de aankondiging van de President Carrie Lam afgelopen vrijdag van een fonds van HK$30 miljard – waarvan een deel naar het ondersteunen van lokale fabrikanten van gezichtsmaskers zal gaan – antwoordde Kwong in een Facebook bericht dat hij nog geen steun van de overheid had ontvangen. Kwong: ” Masker horen op nummer één te staan, voor winst of politiek.”