Zelf een HK Mask maken

Mondmasker Instructie Video

Baby XXS

Kids XS

Teenager S

Vrouwen/mannen M

Mannen L

Benodigdheden

  • Naaimachine
  • Patronen
  • 100% Katoen stof (max 150 g/m2)
  • Schaar en draad
  • Katoenen lint 200cm
  • Elastisch touw 70cm
  • Ijzerdraad voor het vormen naar de neus. Bijvoorbeeld pijpragers bij je lokale tabakszaak.

 

Stap 1:

Knip het patroon twee keer uit. Eén patroon is voor de buitenste laag (mondkapje 1), de ander voor de binnenste laag (mondkapje 2). Leg de patronen op dubbelgevouwen stof. Knip de stof van mondkapje 1 af bij de buitenste doorgetrokken streep. Knip de stof van mondkapje 2 af bij buitenste stippellijn. Bekijk voor de duidelijkheid de video.

 

 

Stap 2:

Knip op beide mondkapjes een inkeping van 0,3 mm (zie foto). Dit is een herkenningspunt voor waar een ijzerdraadje geplaatst wordt. Dit ijzerdraadje zorgt voor versteviging en zijn verkrijgbaar bij de aankoop van vuilniszakken.

 

 

Stap 3:

Leg nu de stof van mondkapje 1 met de buitenkant (dus de goede kant van de stof) op elkaar. Naai de langste kant aan elkaar. Gebruik hiervoor de ‘achterste steek’ op de naaimachine en doe dit 1 cm vanaf de kant. Doe hetzelfde bij mondkapje 2.

 

 

Stap 4:

Vouw mondkapje 1 open en vouw de naad open. Vouw nu de bovenkant van het kapje 1 cm naar binnen zoals op de foto. Gebruik de achterste steek en naai dicht. Plaats vanaf de inkeping het ijzerdraadje. Vouw ook de onderkant 1 cm naar binnen en naai het dicht met de achterste steek (géén ijzerdraadje).

 

 

Stap 5:

Vouw nu de boven en onder randen van mondkapje 2 naar binnen (1 cm) en naai ze dicht met de achterste steek. Gebruik géén ijzerdraadje.

 

 

Stap 6:

Markeer de plek waar het elastiek komt op mondkapje 1 (1 cm vanaf de rand). Doe dit aan de buitenkant, dus aan de beste kant van de stof.

 

 

Stap 7:

Leg de mondkapjes op elkaar met de buitenkant (dus de beste kant van de stof) naar elkaar toe. Naai de zijkanten aan elkaar met de achterste steek, 1 cm vanaf de rand. Vouw het masker nu om zodat de goede kanten naar buiten staan.

 

 

Stap 8:

Pak het lint en leg deze aan de zijkanten van het masker. Naai ze 1 cm van de kant vast. Let op: de linten moeten nog kunnen schuiven.

 

 

Stap 9:

Maak onderaan in het midden van het masker een lijn of een rechthoek van ongeveer 2,5 cm lang. Door deze lijn blijft het keukenpapier goed zitten.

 

 

Stap 10:

Naai bovenaan in het masker de inkepingen dicht, zodat het ijzerdraadje niet kan schuiven. Maak een knoopje in het einde van de linten zodat het niet gaat rafelen.

Mondkapjes in het nieuws

Niet alle Nederlanders die in het buitenland verblijven, hebben heel erg haast om terug te keren. Oussame el Maimouni zit in Taiwan en vertelt hoe het gaat met het virus daar.

Zo’n honderd gedetineerden in vijf Nederlandse gevangenissen zullen vanaf donderdag mondkapjes maken. Dat liet het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagavond weten.

Wie Ismail Bakirals kleermakerszaak in Zeist binnenstapt treft een eigenaar, verstopt achter een flinke mondkap. Een modieuze, dat wel. En Ismail (42) gelooft heilig in zijn nieuwste product. Dat hij bovendien op maat en op kleur maakt, voor wie dat wil.

Door de coronacrisis loopt het niet echt storm in de bruidsmodewinkel van Isolde Debrabandere in Zevenbergen. Daarom is de coupeuse nu niet druk in de weer met tule voor bruidsjurken. In plaats daarvan liggen er nu stapels katoen naast haar naaimachine. “Op tv zag ik zondagavond dat er een tekort aan mondkapjes is. Dus ik dacht: die ga ik maken.”

Naaimachines in gevangenissen draaien overuren. De gevangenen maken vanaf vandaag namelijk mondkapjes. Het doel is om er wekelijks 50.000 te leveren. En niet alleen in de gevangenis zijn mensen druk in de weer met het maken van mondkapjes.

Een tandarts in de Jordaan en boeren in Limburg: in het hele land zijn er initiatieven om mondkapjes in te zamelen en te doneren aan zorgpersoneel vanwege het coronavirus.